de carnaval

Carnavalul este din ce in ce mai aproape, ceea ce inseamna ca incepem sa pregatim costumele de anul asta.
Asa ca postez cateva poze de anul trecut, ca sa intram in atmosfera:

 
 


 
 
 
 
 
 
 
 


 
 


 
 
 
 
SI THE CUTEST EVER
 
 
 

 

 
 

 



 



 

barbite

Bai nene, in Germania unii tipi poarta barba in modul cel mai stupid posibil, adica asa:
 
 
Eu una nu imi pot explica de ce ai vrea sa porti anii 90 pe fata? Si cum te-ai astepta sa te ia lumea in serios cu chestia aia? Adica pe bune acuma, taica-miu are cioc aproape de cand il stiu. Si sta nene si il bibileste o data la 3 zile de zici ca primeste vreun premiu. Sunt sigura ca o barba de genu asta trebuie bibilita si mai mult ca tre sa pastrezi cacatu ala de linie si sa faci sa arati cat mai cocalar posibil. Eu una nu pot lua in serios asa ceva. Am mai multi colegi care poarta prostia asta si l-am intrebat pe unu daca e nostalgic dupa anii 90 sau pur si simplu vrea sa arate a cocalar. S-a suparat pe mine, da a dat barba jos. 1-0 pentru mine!
 
Cand vad un tip cu barba d-aia, parca stau fata in fata cu varianta mea pubera, cand Nick era visul meu (a se observa nenicu din dreapta si gesturile de afectiune)
 


prima vacanta

Stati asa ca bag seama ca nu v-am povestit prima vacanta impreuna cu mimozul, ca sa intelegeti de ce sunt traumatizata.
Asa deci, in mai 2012, ne trazneste ideea sa plecam undeva in vacanta in iulie. Si pune-te si cauta, si gaseste ceva in Turcia, la un pret bomba (la banii aia, acu luam 2 saptamani in Ibiza), dar na, cand te trezesti tarziu iti asumi ca esti retard. Aaanyway. Vine ziua plecarii. Mimi nu mai zburase cu mine, dar io imi facusem datoria si il avertizasem de muuult ca fac urat. El nu si nu, ce pot sa fac, sa musc din scaune? 
Si ne urcam intr-un Tarom basit vai de el, cu destinatia Antalya. Si bineinteles ca la decolare mi s-a facut rau, m-am albit la fata si inotam in propria-mi transpiratie de nu mai stia asta ce sa-mi faca. Pentru ca inca nu descoperisem sfantul Xanax, am ramas transparenta tot zborul, ca la un moment dat i se facuse si lu Mimi rau din cauza mea (el, care doarme in avion ca valiza in gara). Aterizam, aleluia, Mimi deja era la capatul puterilor cu mine. 
Bun, ne suim noi in busul de transfer, mai futem o ora jumate pe drum, ajungem la hotel. Toate bune si frumoase, hotel de 4 stele jumate, camera super misto, vai vai suntem in Paradis! Asta pana am ajuns pe plaja si m-am dezumflat instantaneu cand am vazut apa. Io mi-am imaginat ca fiind Medierana, apa o sa fie azur. Cacat, era putin mai transparenta decat Marea Neagra. Plus ca nisipul era din ala ordinar importat de ti se facea moloz intre degete. Astfel ca am ajuns repede la concluzia ca mie imi place la piscina. Bineinteles ca Mimi trebuia sa fie pe dos, adica cum domne am venit in Turcia sa stau la pisicina?
Pentru ca eram pentru prima data impreuna in vacanta, de ce am face compromisuri? Asa ca in primele 2 zile ne-am ciondanit pe orice: ore de somn, unde sa mergem, ce sa facem etc. Ca 2 fitosi incapatanati ce suntem, veniti de la mami si de la tati unde nu prea auzeam nu, am preferat sa ne scoatem ochii ca doi cretini. Dupa cele 2 zile, ne-am gandit ca poate am putea sa mergem de exemplu, juma de zi pe plaja si juma de zi la piscina, greu era! Si din nou eram in Paradis! Paradis care a tinut o singura zi, ca in a patra zi, Mimi  fost lovit de o indigestie crunta. Mama indigestiei, din aia cu frisoane, bufeuri, din 3 in 3 secunde pe tron. Naspa rau. Bine ca aveam camera misto, pentru ca urmatoarele 2 zile acolo ni le-am petrecut. Ca deh, nu aveam toaleta portabila cu noi. Avea Mimi la el niste plicuri despre care zicea el ca sunt pentru asa ceva, dar s-a dovedit ca erau fix frectie la picior de lemn. Dupa o consultare rapida cu medicul de serviciu mama, am concluzionat ca trebuie sa ii iau imodium. Asadar, juma de zi am alergat dupa imodium, in costum de baie si pareo, de se uitau turcaletii la mine ca la circ. Intr-un final, imodiumul l-a salvat pe Mimi. De fapt l-a salvat atat de bine, ca restul vacantei, toaleta a fost privata de orice miros. Dupa cele 2 zile de chin, Mimi a decretat ca eu sunt salvatoarea lui si ca eu am cel mai bine grija de el. Apoi a mai urmat o zi de "ce bine ne intelegem noi doi" si gata, acasa domne, gata sejurul!

Cred ca aceasta prima experienta ne-a folosit, acum radem de fiecare data cand ne aducem aminte.

Totusi, stiindu-l pe Mimi sensibilos la stomac, in Tunisia am plecat cu 2 cutii de Imodium dupa mine. N-am mai avut incidente de genul, insa bineinteles ca trebuia sa faca ceva si in Tunisia, de data asta a ales raceala. Bine ca aveam si Nurofen la mine!

Ma intreb anu asta ce-o mai face, poate ajung naiba farmacie ambulanta.

Revin.




Cum m-a ajutat in viata " Sarmana Maria"

Eram in Turnul Eiffel la cea de-a milioana coada, asteptam sa luam liftul spre varf. Si cum stateam noi si ma bodoganea mimozu ca un radio stricat, se intoarce baba din fata noastra si ne zice in spaniola ca ea il asteapta pe fii-su, ca nu are bilete dar a trimis-o ala sa stea la rand pana ia el biletele si ca spera ca suntem ok cu asta. La care eu ii raspund nonsalant  "por supuesto che si". La care mimozul incepe si se mira in gura mare ca vai am inteles ce a zis aia, ca el n-a inteles nimic.

Si l-am intrebat: da tu te-ai uitat vreodata la Sarmana Maria? ....te-ai uitat vreodata la Muneca Brava? Ai auzit domne de Cambio dolor?? Numai eu stiu cum sufeream pe Me muero de amor ca eram lulita dupa Chuchi. Nu? Pai de aia nu intelegi spaniola!

Mimi ramasese perplex. Bineinteles ca nu intelegea ce bodoganeam eu acolo. Lui i se pare foarte tare ca desi nu am facut in viata mea cursuri de spaniola, o inteleg cat de cat, pentru ca pentru ei (aici zic de olandezi in general) nu e asa usor sa o invete. Cum ei pot invata germana intr-un weekend fluierand, asa putem si noi domne sa prindem spaniola sau italiana din zbor. Asa ca poftim, a fost buna si "Sarmana Maria" la ceva.

Mi-am amintit de faza asta ca ne gandim sa mergem prin Spania la vara, poate ma si uit un pic peste expresiile uzuale, sa moara Mimi acolo perplexat tot. Ole!

Revin.

limbi

Mi se pare ca e mult mai usor sa inveti germana in Germania decat olandeza in Olanda.
 
Am o colega din Polonia care s-a mutat in Germania de vreun an si de vreo 5 luni lucreaza la noi. Pai nene cand s-a angajat, vorbea asa germana la modul cateva cuvinte si acu le bajbaie chiar bine. De ce? Pai pentru ca nemtii abia bunghesc engleza/oricealtalimbacarenuegermana. Chiar si cu mine, care le zic raspicat ca nu vorbesc germana si ca nu am nicio intentie sa o invat, nemtii se incapataneaza sa vorbeasca germana. Se mai si mira peste poate cuuuum sa nu inveti germana???
Pai de ce ar invata engleza, cand toate filmele le au dublate, aud engleza rar spre deloc si mai au si o tara mare, asa ca daca se plictisesc, se pot muta linistiti dintr-un oras in altu. Sau se muta in Austria. Sau in Elvetia. Problem solved, nici nu era asa complicat.
Asa ca vrei nu vrei, daca locuiesti in Germania, inevitabil va trebui sa inveti germana, ca altfel nici hartie igienica nu o sa-ti poti cumpara.
 
In schimb, in Olanda, este greu sa inveti olandeza. Chiar si pentru mine, ca locuiesc intr-un orasel mic nebantuit de turisti. Pai daca ma duc intr-un magazin si cer ceva intr-o olandeza bajbaita, aia imi raspunde in engleza. Sa nu imi explodeze creieru de la atata gandit in olandeza. Oriunde te-ai duce, daca este vizibil efortul tau de a vorbi in olandeza, inevitabil ti se va vorbi in engleza. Asta nu s-ar intampla in Germania sub nicio forma, nu nu, aia asteapta sa iti gasesti cuvintele, eventual te ajuta si iti dau si o lectie de gramatica pe loc. Imi imaginez ca in orasele mai mari din Olanda este foarte usor sa traiesti la infinit doar cu engleza. Pentru ca de ce te-ai chinui cu olandeza, cand oriunde te-ai duce, lumea vorbeste o engleza ok? Dar eu ma incapatanez cu olandeza, pentru ca intentionez sa raman pe aici ceva vreme. Dar daca aveti impresia ca pot mai mult de conversatie de magazin (o paine va rog-multumesc-o zi buna), va inselati. Pentru ca prietenii mimozului imi vb automat in engleza, mimi se simte gay cand vb in olandeza, ei intre ei vorbesc in dialect, deci vai ce frumos, aud olandeza la TV si radio. Yeeey. Viata e frumox. A si nici nu mai fac meditatii pt ca mi s-a imbolnavit profa si ce olandeza am invatat anul trecut, s-a dus pe apa sambetei in proportie de... 70%? Mdaaa
 
 
Revin.

In caz ca..

.. va intrebati cum ati arata dupa o saptamana de condus in Germania la ore de varf...

Cam asa  :




Am inceput sa inteleg...

... nevoia asta a olandezilor de a fugi la soare.



Desi nu este frig, cerul este tare mohorat si gri si mai si ploua din cand in cand si e bleah bleah. In putinele momente in care a fost un pic de soare, ba eram soarece de birou, ba aveam alte treburi pe acasa.
Chestia e ca desi in Romania este incontestabil mai cald decat aici in cea mai mare parte a timpului, chiar si in zilele alea friguroase de iarna, rar se intampla sa nu vezi soarele la ochi macar o data intr-o saptamana.

Si de vreo cateva zile m-a apucat amocu sa vad soarele in toata splendoarea lui ... Sa luam un low cost catre Spania sau Portugalia si sa ne bucuram un weekend de soare. Nu de caldura sau de frig mi-e mie, ci de senzatia aia pe care o ai cand te bate soarele-n cap. Imi arde buza rau de tot de o escapada scurta neplanuita

Revin

de luni

De dimineata eram asa picata in freza, ca atunci cand am vrut sa beau cafea nu mi-am nimerit gura si am varsat juma de termos pe mine. Dupa care am stat UDA in trafic vreo 2 ore. Yeeeey e luni!
Totusi, cu aceasta ocazie am mai aflat si eu de la radio de ce anume se mai plang olandezii. Paaaai acum ai voie sa consumi si sa cumperi alcool numai daca ai peste 18 ani (inainte era la 16), dar nu asta e problema. Problema e ca saptamana trecuta, o mama s-a dus cu fiul de 16 ani la supermarket la cumparaturi si printre altele, avea in cos si un six pack de bere. Si casiera nu a vrut sa i-l vanda femeii ca era cu fii-su de 16 ani si vezi doamne daca ii da bere copilului. Si chestia asta a aparut la stiri. Si de o saptamana toti parintii sunt pe la stiri si se plang de chestia asta, care intr-adevar este stupida. Pt ca te poti duce cu copilu de 16 ani in coffee shop sa-ti iei un joint, dar nu poti cumpara o bere decat daca esti singur. Deci daca te duci cu copilu tre sa il trimiti inainte la masina/afara, astfel incat la check-out sa fii singur. Deci daca ai copil de 5 ani si vrei sa-ti iei o bere, il lasi in masina si dupa aia zic aia ca esti mama denaturata ca iti lasi copilu de izbeliste ca sa-ti iei alcoale.
De cand au schimbat astia legea si la intrarea in baruri cer ID-ul. Adica si inainte il cereau, dar acum peste tot. Ma simt flatata ca la aproape 26 de ani imi cer ID-ul ca nu ma cred ca am peste 18.

Revin

ofof costa, maica

Daca tot suntem la capitolul case/costuri, tocmai ma uitam ieri cu mimozu la costurile noastre lunare de care eu nu aveam habar in detaliu, pentru ca el este contabilul familiei si el se ocupa cu astfel de activitati.
In caz ca sunteti curiosi, o sa incerc sa detaliez, ca sa va faceti o idee (avand in vedere ca locuiesc intr-un orasel mic din sudul Olandei unde costurile sunt mai mici decat daca as locui in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht etc).

Chiria - locuim in centrul orasului si am avut super bafta, pt ca proprietarii sunt conostinte de-ale lui taica-su. Noi platim 670eur lunar (100mp) insa alti prieteni de-ai lui care locuiesc tot in centru, platesc pe un apartament de 40- 50mp in jur de 650-700. Asta doar chiria. O alta problema costisitoare (mai ales daca ai masina si locuiesti in centru) este parcarea. Noi avem parcarea gratuita pt ca avem curte interioara, insa cei care nu au norocul nostru, platesc in jur de 80 -90e pe luna. Daca faci o vizita in centru si vrei sa parchezi, vei plati intre 1.80 si 3.40 pe ora.

Intretinerea - bine, aici nu se numeste intretinere dar per total apa, gaze, eletricitate, taxe de gunoi, de canalizare si mai stiu eu ce ne duc cam la 180e.  Vom afla la inceputul acestui an daca am estimat bine, pentru ca anual, trebuie sa estimezi cam cat crezi ca o sa consumi (apa, electricitate, gaz). Si platesti lunar acea suma fixa pe care ti-o stabilesti dupa care in ianuarie anul urmator afli daca ai de platit in plus sau nu (iti trimit diferenta inapoi daca ai estimat prea mult). Companiile de electricitate /gaz sunt privatizate asa ca din cauza (sau datorita) concurentei, sunt nevoite sa puna la bataie cele mai bune oferte. Iti poti schimba providerul anual, in functie de tipul de contract pentru care optezi.

Telefonia mobila + internet, TV- in cazul in care nu ai nevoie de un telefon, poti gasi oferte pt Sim Only destul de avantajoase, insa nu te astepta la preturile din Romania. Pentru un SimOnly la Vf de exemplu platesti cam 22eur pentru 500mb, 200min si SMS nelimitat (asta pe 2 ani, pe un an e mai scump). Daca vrei si smartphone, un abonament decent costa cam 45eur lunar. Internetul + TV mai costa cam 45eur, daca optezi pt un abonament mediu.

Asigurarile - eu am bafta ca lucrez in Germania si mi-o plateste angajatorul. In Olanda trebuie sa te ocupi singurel de acest aspect. Companiile de asigurari sunt multe dar nu gasesti o asigurare basic mai ieftina de 95eur lunar (cu eigen risico de 350eur - adica daca te duci la spital si ai nevoie de interventii in valoare de 1000 eur sa zicem, primii 350 ii platesti tu, iar restul este acoperit de asigurare).  Daca vrei sa ai inclusa si vizita la stomatolog de exemplu, platesti in total cam 115eur lunar.

Mancarea - depinde ce si unde mananci. O masa la un restaurant modest costa cam 50 eur pt 2 persoane (un fel principal + o bautura). In supermarketuri preturile sunt decente, cred ca pentru o saptamana, 2 persoane se pot incadra si in 100eur daca nu vor fitze.

Benzina - la ora actuala benzina costa 1,77/ litru. That pretty much says it all.

Nu mai fac niciun calcul, ca ma doare capul, dar e de mentionat faptul ca NU am inclus transportul pentru ca noi folosim masina sau bicicletele. Habar nu am cat costa un bilet de autobuz, dar aud pe toata lumea ca se plange de preturi. De asemenea, NU am inclus haine, cosmetice, detergenti, chestii pentru casa, etc.

Revin.

noul an nou

Am fost 3 saptamani in concediu, dar nu le-am simtit deloc. Nu pot sa zic ca am fost super activa, dar am avut mintea ocupata/stresata continuu. Saptamanile astea au fost un rollercoaster emotional care ne-a terminat pe amandoi si ne-a dus aproape de epuizare.
Am vazut vreo 5-6 case, din care despre ultima am crezut ca gata, ea e. La a 2a vizionare am constatat ca reparatiile ar costa o poala de bani si dupa un calcul rapid, am concluzionat ca e prea mult pentru noi. Asta dupa ce amandoi am visat cu ochii deschisi la ce modificari am face, amandoi super entuziasmati si punand la cale 1000 de planuri. Toate astea pe fondul sarbatorilor, cu alergaturi si vizite si petreceri si urari si toate cele.
Ieri am zis stop. Am stat amandoi si ne-am uitat la un film, cu mintile goale si telefoanele pe silent. Stim ca exista o casa pentru noi si bugetul nostru, doar ca n-am descoperit-o inca. Stim ca nu este o cursa si ca o sa vina toate natural, insa cumva tot reusim sa ne stresam si sa calculam si sa analizam si sa nu dormim noptile din cauza celor 3000 de intrebari pe care ni le punem.
Asa ca noaptea dintre ani ne-a gasit stresati si obositi psihic, dar fericiti.
Sper ca in 2014 sa apreciem mai mult lucrurile mici si cat de norocosi suntem, sa gasim o casa si sa nu ne mai stresam pentru orice chestie.

Revin.