De pe drum 1.

E interesant. Cand conduci in mijlocul pustiei in Texas, ajungi sa afli lucruri noi: stiati ca mai exista 1G in 2015? Yep.
La radio ai de ales intre muzica country, country, country si country.
Esti pe interstate si vezi din cand in cand tumbleweed (n-am gasit termenu in romana, da stiti voi) rostogolindu-se random

Teenagers. Ugh.

Sefa-mea are 4 fete si un baiat. Yep, a fost destul de ocupata la viata ei. Fata cea mare are 28 de ani, iar cea mai mica are 14 ani. Primii trei copii sunt imprastiati prin State, acasa au ramas 2 fete: fata adoptata din Khazakstan care are 16 ani, impreuna cu cea "mica".

Saptamana asta ne pregatim pentru un road trip in California, o sa fim 4 fete cucuiete parcurgand o ruta de 2500 de km, in decurs de vreo 2-3 zile.
O sa fie ...interesant. Daca dupa excursia asta inca o sa-mi doresc plozi, o sa fie mare lucru.

Aia mica de 14 ani are un stil din asta enervant de zice "Mom!Mom!Mom!" de 15 ori in 2 minute si care se enerveaza si face fetze-fetze atunci cand nu-i convine ei ceva. Si nu-i convin multe, credeti-ma- de la mancare, la sor-sa, la activitati, la ce zicem, oooorice. Este constant "embarrassed" atunci cand noi astia mai mari facem glume tampite sau misto de ea. O inteleg, asa eram si eu, dar e amuzant s-o vezi cum isi da ochii peste cap de 100 de mii de ori, ofteaza si isi pune castile in urechi. In momentele in care nu are probleme cu ma-sa, are mereu ceva de impartit cu sor-sa. Ea e aia desteapta, care are intotdeauna dreptate si care le stie ea pe toate. Cunosc modelul, asa ca in continuare eu ma amuz. Ma-sa se enerveaza.

Uneori, astea doua mici tipa una la alta in asa hal ca aproape am rugat-o pe sefa-mea sa opreasca sa ma dau jos sa iau o gura de aer si mai ales de LINISTE. Viata cu fetele astea doua contine orice mai putin LINISTE. Cel mai tare e cand sefa-mea e pe telefon si astea 2 se cearta in spate. Sefa-mea oricum vorbeste tare la telefon by default asa ca e ca si cum as fi cu maica-mea, ca si ea are impresia ca interlocutorul are timpanul defect, iar in caz ca nu e defect, las' ca-l defecteaza ea. Asa si imaginati-va cum sunt io in masina cu astea 3 fete, alea 2 se cearta in spate de obicei pe cele mai tampite subiecte si se contrazic in draci, iar in stanga mea sefa aproape urla la telefon ca sa se faca auzita peste tipetele fetelor. Iar eu ma rog in gand sa nu-mi fie afectat auzul.

Junioara vrea intotdeauna cate ceva de la ma-sa si ii comenteaza NON STOP la orice. Ceea ce, din nou, e familiar si ma distreaza, dar maica-sa aproape explodeaza de nervi. Mai nou, vrea prieten dar madre nu o lasa. Sa vezi drame, ca ce ca toate prietenele ei au prieteni si ea n-are voie, ca blablabla ca e in liceu si nu mai e copil ... deci niste drame si ochi dati peste cap la care ma-sa pur si simplu nu reactioneaza iar asta moare acolo. V-am mai zis ca io ma distrez maxim acolo pe tusha?
Ma-sa i-a zis ca ii da voie sa-si faca iubit la 30 de ani: OMG ce usi trantite, ce urlete si cur dat de pamant, jur ca uneori cred ca sunt intr-un sitcom d-asta american.

Evident, ca la 14 ani, are si ea un crush pe un putzulica d-asta de abia-i dau tuleii..il stalkereste pe instagram, snapchat si mai stiu io ce alte platforme d-astea social media si -mi impuiaza mie capu' cu povesti despre EL. Ca na, m-a vazut asa ca-s mai aproape de varsta ei si si-a gasit confident. Atata va zic, io ma bucur ca nu era social media pe vremea mea. Thank God.

Cealalta de 16 ani e foarte linistita atunci cand nu se cearta cu sor-sa, in general se joaca mereu pe telefon, nu baga in seama pe NIMENI si isi vede de treaba ei.

Asa ca acest road trip va fi o experienta: o adolescenta indundata de hormoni si tantrumuri, o alta adolescenta care e in lumea ei si o tanti care vorbeste atat de tare la telefon ca te gandesti sa ii sugerezi o spalare in urechi si eu... intr- o masina. 3 zile dus, 3 zile intors, 5000km in total.


Va urma.


dimineata

Uneori ma trezesc dimineata cu drag de el. Ma intorc si ma uit la el cum doarme sforaind usor din cauza ca sufera de o apnee pe care refuza sa o trateze si ma gandesc "bai ce tampitel am io" si dupa aia imi spun ca e tampitelul meu. Ma ridic din pat, apas butonul aparatului de cafea si ma duc sa ma spal pe dinti. Dup-aia ii duc cafeaua in pat ca pe un premiu super important, el mai sforaie un pic si bodogane multumiri prin somn, iar eu ma duc sa ma imbrac.
Alteori ma trezesc cu fata la cearceaf si as bate pe toata lumea. El tot acolo e, tinand piept capriciilor mele dar incercand totusi sa nu ma bage prea tare in seama.

De cand suntem numai noi doi, fara familie si fara prieteni, dinamica s-a schimbat. Uneori el e ala needy, eu sunt aia moody cu gura mare, el e ala care se mai enerveaza si tranteste usi, eu sunt aia care le stie pe toate si ii vorbeste de sus. Alteori mergem acasa si gateste cate o super cina, imi aduce flori random, eu ma mai fac ca fac curat prin casa, mergem prin supermarketuri vorbind in olandeza si incercam sa facem mici gesturi frumoase unul pentru celalalt.

Da, nu e totul un film american siropos. Da, schimbarea e grea mai ales cand suntem doar noi doi cuci incercand sa ne facem un rost p-aici.  Dar e si frumos cand stii ca ai pe cineva care e acolo no matter what si care te sustine la orice ora din zi si din noapte.

Eh, asa m-am trezit azi. Maine bat pe toata lumea.

test de rabdare

Pe unde mai arunci un ochi si citesti despre americani, te lovesti mereu de conceptu' ala cum ca astia vai vezi Doamne sunt foarte avansati tehnologic vai, ce sa-ti povestesc.

Aici in Texas, esti in curu' lumii frate. Ok, poate Texasu' e un caz aparte, multi americani considera statu' asta ca fiind asa, oaia neagra, cumva independent si o tzara diferita in sine. I don't care, Texasu face parte din SUA inca.

Fraticule, sa va zic io cum e treaba: in anu' domnului 2015 astia inca platesc prin CEC-uri. Ca sa intelegeti, astia abia acu introduc cardurile bancare cu chip Daca ai cumva 2 conturi in aceeasi banca si vrei sa faci transfer intre conturi, iti dau termen de 3 zile. Putine institutii si companii te lasa sa faci plati online. Nu, nu, tre' sa te duci acolo sa -yi vada mecla, poate li s-o fi facut dor de tine. .

In anu' domnului 2015 nu poti primi un cacat de factura pe mail. Nope, m-au sunat ieri ca am nush ce restante.. pai stai nenica, io n-am primit factura. Aaaaa, pai nush uite apari aici cu debit. Pai trimite-mi factura pe mail si o platesc imediat. Nu se poate, veniti in magazin si o printam acolo. Are you fucking kiddin me? I-am zis aluia la telefon : alo, domne, ce facem aici, futere de hartie aiurea? Nu vreti sa fiti si voi "green" ca toata lumea, sau vestea asta n-a ajuns in State inca?

Astia tot ii dau ca vai mediul, vai dar sa protejam, sa facem, sa dregem. Nush cum o fi in alte state, dar in Texas fac fix o pula. Pretu' benzinei e ceva gen 50 de centi pe litru, vezi masini d-astea de rednecksi la tot pasu care sug nshpe litri numa cand le pornesti, pula sortare de gunoi, pula protejat mediul, pula going green.

De viteza internetului, nici nu mai zic. Ala e RIP, mai aprind zilnic cate o lumanare si sper sa invie.

Daca te uiti la astia la stiri, te crucesti si mai multe nu. In primul rand, te intrebi cum de selectia naturala permite ca anumite personaje sa existe pe acest pamant. Cele mai tampite si dobitoace stiri, la astia le vezi. Nici nu ma mai uit, ca ma enervez cand vad atata prostie pura.

De autostrazi, ce sa mai zic? Ok, au infrastructura smechera, dar starea asfaltului in sine? De-plo-ra-bi-la! Tagadam-tagadam, ca acasa-n Romania.

Again, poate e vb ca sunt in Texas, dar pe termen lung clar n-as sta aici. Tot nu ma pot obisnui cu ideea ca orice tampit poate sa-si ia permis de arma si clar nu ma pot obisnui cu tehnologia asta avansata de secolu' trecut.