o luna fara...

... cafea, alcool, suc si fast food. Am vrut sa fac un experiment si sa vad cum ar fi sa traiesc o luna fara toate astea si NU AM MURIT, asa ca se poate. Dar sa le luam pe rand:

Cafea. Eu beau cafeaua fix cum NU trebuie: 2 cuburi de zahar, lapte si eventual vreo aroma gen vanilie sau caramel, asta cand o fac acasa. Cand iau de la Starbucks, iau white mocha adica vreo 300 de calorii ca popa doar din cafea. Am decis sa nu mai beau cafea tocmai din cauza celor 300 de calorii nedorite, ca io cafea neagra nu poci ca sa ingurgitez. In prima saptamana am baut ceai negru in loc de cafea ca pe ala il tolerez fara zahar, apoi in ultimele 3 saptamani nu l-am mai baut nici p-ala. Da ok, primele zile au fost cam naspa, mi-au picat ochii in gura de somn si am fost zombie dar dupa ce am trecut pragul ala cel mai greu, mi-a fost mult mai usor. Ca si atunci cand m-am lasat de fumat tot pe post de experiment sa vad daca pot, la fel am tratat si problema cu cafeaua si am supravietuit bine-mersi. Eu am nevoie de 8-9 ore de somn pe noapte, asa ca daca pe alea le dorm, sunt foarte ok toata ziua. Dupa luna asta experiment, nu cred ca ma voi intoarce la cafea, cred ca atunci cand voi avea nevoie de un boost de energie voi merge pe varianta ceai negru.

Alcool. Sunt mare amatoare de bere asa ca mai ales cand mergeam la vreun restaurant mexican sau in vreun bar, berea era alegerea numarul 1. Tot din motive de calorii aiurea si senzatie de balonare am zis ca gata, fara alcool o luna, sa vad cum e. Asta a fost cel mai greu, mai ales cand am mancat in oras sau am aterizat in vreun bar, sa-mi comand limonada neindulcita sau apa si sa fiu soferul de serviciu. Ma simt mult mai ok acum, senzatia aia de balonare continua a disparut, asa ca probabil cand voi mai bea cate ceva in vreun weekend, o sa merg pe o varianta neacidulata. O combinatie ceva cu vreun suc natural sau vreun ceai, trebuie sa imi gasesc o bautura care sa imi placa, sa nu ma imbete repede si sa aiba cat de cat mai putine calorii. Va tin la curent, inca n-am incercat, ca luna mea experiment se termina azi.

Suc. Motivele pentru care am renuntat la suc sunt nenumarate: calorii, balonare, coloranti aiurea, aspartam, etc. Nu sunt mare amatoare de Cola, dar sunt fan Sprite. In frigider aveam stiiicle si stiicle de Cola pt Mimisor si Sprite pentru mine si consumam la greu. Asa ca m-am dus la supermarket, am cumparat lamai si le-am pus in sticle mari cu apa la frigider. Asta am baut toata ziua si asta voi continua sa beau si de acum inainte. Apa simpla nu imi place de nicio culoare, insa apa rece cu bucatele de lamaie, yum! Din toata luna asta minunata, cu obiceiul asta sper sa raman. Sa nu mai pun gura pe cacaturi nesanatoase pline de toate chimicalele posibile si imposibile.

Fast food. Sunt fan Chick-fil-A, au niste burgeri cu pui de mori, asa ca a fost destul de greu sa conduc pe langa Chick si sa nu opresc sa-mi iau si io un puiuuuuc mic. Dar n-a fost tortura. Pe langa regula NO FAST FOOD, am incercat sa mananc mai sanatos. Nimic prajit, legume la greu, salate, peste de toate felurile si pui. Si acasa in Olanda mancam oricum tot cam asa, o carne si 2 feluri de legume asa ca singura diferenta a fost ca n-am mancat cartofi prajiti, snitele sau chestii din astea. De cand ne-am mutat, nici eu n-am dat pe dinafara cu gatitul acasa ca sa fiu sincera, asa ca a fost destul de usor sa adun kilograme nedorite. Cred ca o sa-mi fac o regula sa mananc fast food o data pe luna, asa ca cheat si dulciuri in weekend. Nu o sa o dau in obsesie cu caloriile acuma, nu cred ca e sanatos nici sa stai sa-ti numeri fiecare imbucatura, dar cred ca mancarea sanatoasa e mereu binevenita.

In plus fata de toata lista de mai sus, m-am apucat si de sala de 2 saptamani. In astea 14 zile am fost la sala de 9 ori si o sa incerc sa ma duc de 3/4 ori pe saptamana in mod regulat. Nu m-am apucat inca de facut exercitii complicate, o tin pe cardio si abdomene momentan. Pana acum am slabit vreo 2 kilograme, mai am 3 pana ajung la greutatea dorita.
Ok, 2 kilograme nu inseamna mai nimic, dar n-am dus nimic la extrem. Am mancat absolut normal doar ca fara prajeli si prostii, n-am baut cola/bere si am facut juma' de ora de cardio la sala pe zi. N-am dat din greu asa ca e destul de ok.
Cel mai important, am vazut ca se poate, iar asta a fost scopul meu.



despre dinti, din nou.

Citeam nush unde pe net ca noi, romanii, suntem prafet la capitolul igiena orala si vizite la dentist si ca suntem la coada listei cand s-a facut un studiu pe Europa.

Ca sa va faceti o idee, 80% din romani au probleme dentare, 3 din 10 romani au respiratie de dragon, iar 69% merg la dentist doar cand au probleme. Pentru detalii, cititi acilisha.

Dar sa nu ne precipitam. Da, poate unii oameni s-ar mega scarbosi la ideea ca vezi doamne, noi romanasii nu prea ne spalam de dinti sau daca ne spalam, o facem doar asa cand ne amintim, ce sa mai zic de ata dentara sau chestii mai complicate gen plombe/vizite bianuale la dentist sau mai stiu eu ce.

Si eu m-am scarbosit cand am citit, apoi m-am gandit la: mamaie care se spala pe dinti duminica inainte de biserica cu pasta Cristal de pe vremea lu' raposatu, tataie pe care l-am vazut folosind periuta cred ca o data, babe care veneau sa ma pupe cu respiratii de dragon. Nici generatia mai tanara de la sat nu e mai breaza (desi te-ai astepta), daca judec doar dupa cateva exemple din preajma. Vecinii alor mei au in jur de 30-35 de ani si isi educa plozii fix zero la capitolul asta, baiatu' mai mare a ajuns la urgenta cu nu stiu ce infectie la o masea doar pentru ca parintii au capitulat si au incetat sa-l bazaie la cap cu spalatul pe dinti.

Despre vizitele la dentist, ce sa mai zic. Studiul asta reflecta fix realitatea economica in care se afla Romania, din punctul meu de vedere. Evident ca Ion prefera sa puna mancare pe masa in loc sa se duca sa-si puna o plomba. Evident ca Tantzica prefera sa cumpere caiete pentru copii in loc sa se duca sa-si faca un detartraj. Treaba asta, combinata cu lipsa de informare, rezulta fix ce vedem.

Daca la toate astea adaugi si factorul frica, atunci e clar. Mie mi-au luat 25 de ani sa ma duc la dentist din cauza fricii si mi-au trebuit multe suturi in fund de la Mimi ca sa-mi rezolv naibii toate problemele. Probabil daca eram in Romania, la ora asta nu purtam aparat dentar si foarte probabil, nu ma duceam la controale bianual. Din prietenii mei daca ma gandesc, poate am auzit pe unu' sau doi mentionand ca se duc la dentist. Ba mai mult, in toata copilaria mea nu am vazut vreun tzanc de varsta mea cu aparat dentar. Like, ever! Subiectul asta nu este foarte popular si dentistul este inca vazut ca un bau-bau care ne tortureaza cu placere, sadic si tacticos. Realitatea insa este departe de fictiunea asta, dar na, mai e pana scapam de prejudecati.

As vrea sa zic ca m-am mirat citind rezultatele sondajului, insa as minti. Ok, suntem pe calea cea buna, parca vad tot mai multi oameni preocupati de subiect si pusti cu aparate dentare (fapt care mie imi spune ca se duc lunar la control, ca na..trebuie). Are we there yet? Heeeeell no! Si va mai dura ani buni.

Pana cand Patlagica din fundu dealului nu se va spala pe dinti ca lumea, pana Viorel nu-si va lua plozii de mana de la 2-3 ani sa-i invete cu dentistul, pana Marghioala nu va schimba periuta la 3 luni, n-o sa ajungem acolo. Atata timp cat dentistul e considerat ori un lux, ori dracu' pe pamant, tot n-o sa facem vreun progres. Dar speranta moare ultima, sa vedem.




ce inseamna sa ai crize de ipohondrie

Ajung aseara acasa. Deschid usa, in lumina de pe hol il vad pe EL, dusmanul number 1, bazaia nestingherit in cautare de victime. Lasa, a venit fraiera acasa, diseara e ospatz. Am ceva personal cu tantarii, nu pot pune geana pe geana daca stiu ca prin apropiere se afla un dusman gata sa se desfete cu juicy me.
Pana ma descalt, pana imi las geanta, pana ma mai coiesc 100 de ani, evident ca dispare din raza vizuala. Pffff te prind eu, nesimtzantzarule! Aprind TOATE luminile in casa si incep sa ma holbez brusc la toti peretii mai-mai sa-mi iasa ochii din cap. Cam asa:

 Sa va ia naiba pe proprietarii apartamentului, care ati avut ideea minunata sa-mi faceti peretii un bej-maro-cacat-whatever, ca nu vezi nimic. Dupa cateva minute de benocleala fara succes prin tot apartamentul, aproape ma dau batuta. Apoi, un gand imi intra in cap: aoleu, daca tzantzaru' asta are virusu' Zika aoleu aoleu! Instant pe google: Zika virus cases in Houston. 6 cazuri. Omg, the shit is real!!! Intru pe articol, zice acolo de femei care au vizitat America de Sud de curand. OH, phew, inseamna ca e ok. Dar stai! Daca tzantzaru' meu a fost la una din alea 6 acasa inainte sa-mi faca mie onoarea?? OMG daca tzantzarul meu este singurul din 7miliardedemilioane care are virusu' asta si este fix la mine in casa? Nu mai zic ca parca deja ma cam luase cu mancarimi, daca m-a muscat fix in timp ce citeam despre Zika? O.M.F.G. I am doomed!!!!!
Timp de vreo 40 de min, asta am facut. Am vanat tzantzaru' vietii, sa-l trimit in viata de apoi si sa ma simt eu in siguranta. Intr-un final, l-am incoltit pe prost si l-am facut sandwich in palme.
M-am spalat bine-bine-bine pe maini si m-am bagat in pat. Cand sa atipesc, un binecunoscut zzzZZZzzzzZZZ pe la urechea mea! FMM DE TANTAR v-ati vorbit, ma bantuiesti, ti-ai trimis fratzicu sa ma viruseasca! Pe asta al 2-lea l-am terminat totusi mai repede, doar aveam experienta deja!

la film cu zi boss

Hai la film, zice doamna sefa, e diseara la 7.
Io cam stramb din nas, ca nu prea am chef.
Hai ca rezerv io bilete, tu doar vino, vin si te iau la 6.
Ok, fie.

Si vine sa mergem la film. Si luam noi biletele si intram ca niste floricele in sala si ne asezam noi pe locurile noastre si ne pregatim sa comandam popcorn si alte cacaturi nesanatoase. Si apare o familie de mexicani care se intreapta spre noi ochindu-ne dubios uitandu-se la bilete. Si se opresc in dreptul nostru si o tantica ne anunta ca stam pe locurile lor. Noi nu ca nu, uite randu X locu 7, uite, esti chioara, tantico? Nunu, ca uite si eu am tot randu X locu 7, uite-uite-uite, incepe si tantica pe un ton agresiv. Domne, noi am venit primele asa ca bashti ii da fatala sefa-mea. Nu, domne, atunci hai sa ne certam cu astia ca au vandut de 2 ori aceleasi locuri, vine cu solutia un alt mexican din grup.
Sefa-mea aproape luase foc. Mergem noi sa ii luam pe angajati la perpulis, sefamea isi luase mersu nervos, noi dupa ea vanjoase. Explicam noi situatia si casiera ne ia biletele sa se uite la ele.

Doamna, biletele dvs sunt pentru maine! Vedeti, scrie aici, sambata blablabla.

Bai am murit.
O data a rezervat si za boss ceva. O data.
Enough said.

ce-am mai vazut

Acu' 2 zile am fost sa vaz Hail, Caesar! dupa ce in prealabil citisem ceva review-uri pozitive pe rotten tomatoes. Poate-s mai proasta io asa, dar cand s-a terminat filmul m-am intrebat cu voce tare "what was the point of this movie?". 2 ore din viata futute pe care nu mi le mai da nimeni inapoi. Desi stiam in mare subiectul si povestea, mi s-a parut ca pentru un public neinformat, filmul nu prea are sens deloc. Sunt multe elemente carora nu le-am vazut rostul, au facut un ghiveci aiurea, un amalgam de povesti aruncate parca doar ca sa introduca actori cunoscuti. Eh, sunt io ignoranta.
Nu acelasi lucru pot spune despre the Revenant care mie personal mi-a placut si sper sa-i dea lu' Leo oscaru' odata ca sa trecem peste asta si sa fim cu totii linistiti. Ok, Leo are 15000 de vieti in filmul asta si parca e Nemuritorul, dar din partea mea are voie, ca doar Leo e Leo si #leorulz4ever.

Ca tot ma conversam weekendu' trecut cu Zuza si impartaseam sfanta lista de pe Netflix, mi-a recomandat Narcos. Bun, bun, astept acu' sezonul 2 (merci Zuzo, inca un serial adaugat la lista. BTW parca scriam acum doi ani un lung post intitulat "de ce nu ma uit la seriale" s-a dus si ala pe pluta). Eniueeei, mi-a placut Narcos desi nu m-a pasionat subiectul in mod special, insa actorii sunt buni domne, buni si cu ocazia asta mi-am mai amintit niste spaniola si mai ales am studiat aprofundat injuraturile.
Am ajuns fix cum imi doream sa nu ajung, adica na ca acu astept cu interes 18 feb, ca incepe un nou sezon Vikings. Poate nu am spus destul, dar #vikingsiszashit poate nu stiti ca atunci cand fac o obsesie I go all the way, asa ca voi fi LIPITA de TV.
Am inceput sa ma uit la North and South, inca nu m-a prins dar parca vad ca. O sa ma mai uit la Call the Midwife ca am auzit ca e bun si la The Paradise care e bazat pe "La Paradisul Femeilor" de Zola asa ca trebe (btw pt cine n-a citit romanul, recomand).
Tot interesant dar de data asta documentare, am vazut The Poisoner's Handbook si Robin Williams Remembered, am mai aruncat o lacrimioara pentru Robin.

baschet

Cred ca am descoperit o noua activitate care ne face amandurora placere, mersul la meciuri de baschet. In liceu mergeam foarte des la meciurile echipei noastre pentru ca pe vremea aia eram cei mai cei, iar cand jucam impotriva vreunui rival mai rasarit, ne lasau sa ne ducem la meciuri fara sa incasam absente. Acu' na, in loc de ora de latina sa vezi echipa liceului tau cum ii bate la cur pe toti ceilalti, era la mintea cocosului unde ne duceam.

Echipa de aici sa numeste the Houston Rockets, iar cel mai celebru jucator al lor este James Harden. Harden e cam za shit, e in NBA Hall of Fame, toata populatia are tricou' cu numele lui, e pe toate afisele posibile, e miezu' din dodoasca, ce sa mai! 

Am fost la meciul contra Miami Heat inainte sa plece Mimi si chiar ne-am distrat, iar biletele nu sunt scumpe daca nu vrei loc in buricu' targului. Asa ca am impresia ca asta va fi sportu' nostru preferat din State. Fotbalul american nu ne-a prins deloc, iar sa te uiti la golf sau baseball mori cu zile de plictiseala. Pacat ca ne-a apucat acu' dragu de baschet, cand sezonul se termina in aprilie. Oh well, better late than never. Oricum, planificam sa mergem la mai multe meciuri cand se intoarce Mimisor.

Personal, imi place mai mult sa ma duc la meciuri de baschet decat la meciuri de fotbal, din mai multe motive: 
1. baschetul e indoor, asa ca nu imi va degera curu' de frig ever ever
2. inteleg mai mult dintr-un joc de baschet ca na, stiu regulile mai bine. La fotbal, vad singura un offside din 5 asa, daca si ala. Stiu logica, mi s-a explicat de 100 de ori, dar cam degeaba.
3. baschetul e mai dinamic. Pe langa faptul ca echipele marcheaza in general peste 100 de puncte pe meci, se intampla mult mai multe chestii. La fotbal stai si te uiti si te rogi sa marcheze si echipa ta un amarat de gol. 
4. baschetbalistii au fizicul mai misto decat fotbalistii. Deh, sunt femeie si ma uit. Mai ales ca imi plac tipii inalti. Fotbalistii sunt mai bulky asa, sunt musculosi si au picioarele alea ca niste tancuri, dar majoritatea sunt destul de scunzi si arata asa ca niste dopulete. Baschetbalistii sunt si ei bine lucrati, dar parca in alt fel. Asta poate si pentru ca sunt FOARTE inalti, dar si pentru ca altfel lucreaza corpul jucand baschet. Am mai zis de 1000 de ori ca nu-mi place genul asta culturist, prefer un tip fit dar nu cu brandu' cat capu' meu. Pe aceeasi logica, imi place fizicul inotatorilor. Daca produc un baiat, clar il dau la inot sa se dezvolte frumos.



Cu masina pe campii

Tot despre vietzalau' la americani va povestesc ca deh, asta traiesc.
Astia au voie legal sa conduca de la 16 ani singuri, insa de la 15 ani pot conduce daca au un adult cu ei in masina. Plus ca nu e neaparat nevoie sa faci scoala de soferi cu instructor. Poate sa te invete tati acasa si tu doar sa te duci sa dai testele si sa demonstrezi ca stii regulile de circulatie.
Gandind retrospectiv,io una nu mi-as da cheile de la masina mie la 16 ani. Pe bune, daca stau sa ma gandesc, la 16 ani eram in clasa a 10-a, cu gandul la baieti, distractii, prieteni, petreceri, intalniri, drame, whatever. Sincer, cred ca daca ar fi fost legal sa conduc la varsta aia probabil acum nu mai ajungeam sa scriu pe aici. Si ma uit la pustimea asta, stau 99% din timp benoclati in telefon pe Snapchat, Twitter, Instagram si alte 100 de retele de socializare de care nici n-am auzit. Pai fraticule de aia mor astia pe capete. Unu ca mor ei ca-s capiati si cascati, doi ca mor oameni care n-au nicio treaba doar pt ca s-au aflat la locu nepotrivit in momentul nepotrivit. Sunt state in care totusi exista restrictii pt adolescenti, gen sunt intervale orare in care n-au voie sa conduca, sau nu au voie sa aiba mai mult de nush cati alti adolescenti in masina, sau chestii d-astea. Dar serios, asta nu opreste pe nimeni.
Ok, inteleg, aici daca n-ai masina esti mort. V-am mai zis eu ca astia nu prea merg pe strada ca -s distantele lungi si ca transportul in comun e inexistent in majoritatea zonelor. Daca esti un adolescent de 16 ani lovit in cap de hormoni si vrei sa-ti vezi gagica sa experimentezi mozoleala, ori depinzi de mami sa te duca la "date"ori conduci tu singurel pana acolo. Daca ai norocul sa ai 2 bucati adolescenti cu viata sociala bogata neposesori de permis si masina, poti sa-ti spui "TAXI"in frunte, ca asa te vei numi. Asa ca inteleg pe de o parte nevoia asta de a conduce asa de tineri, dar eu tot nu-s de acord.
Adica ok, ai voie sa bei bericuta de la 21 de ani, ai voie sa fumezi de la 18 dar de la 16 ai voie sa conduci in voie pe unde are curu' tau chef. Mneah.