Sinterklaas. Povestea.

Povestea lui Sinterklaas sau Sf. Nicolae incepe in Turcia, in anii 300, cand se spune ca Episcopul Mirei, Nicolae, ajuta copiii nevoiasi, familiile cu copii etc etc (the dude loved helping kids)- pana aici suna cam ca la noi. 
De aici urmeaza mind-fuckery : nu se stie exact de ce sau cum, dar Sinterklaas se pare ca s-a mutat din Turcia in Spania peste ani si din Spania vine cu vaporul in Olanda (la jumatatea lui noiembrie) ca sa aduca daruri copiilor in noaptea de 5 spre 6 decembrie. Si stati, ca nu vine singur, vine cu ajutoarele lui, Zwarte Pieten si cu calul Amerigo (care e neaparat alb). Initial, vaporul era unul cu aburi dar in ultimul timp s-au mai modernizat. 
In fiecare an, la jumatatea lui noiembrie (anul asta vine pe 16) vaporul vine in Amsterdam, unde este intampinat de primarul orasului si 500.000 de oameni veniti sa vada parada. Dupa ce vaporul ancoreaza in buricul targului, Sinterklaas se urca pe Amerigo si impreuna cu Zwarte Piet si o orchestra ambulanta, pornesc parada pe strazile principale ale orasului. Destinatia finala este Stadsschouwburg, o cladire ultra cunoscuta, de la balconul careia tine un mic discurs pentru cei mici. (toata procesiunea este televizata si dureaza vreo jumatate de zi) 

El e Mosul: 


Dupa aia, timp de 2 saptamani se organizeaza parade asemanatoare in toate orasele din tara.


In ultimii ani, Zwarte Piet a fost un subiect foarte controversat. De ce? In primul rand, va pun poza: 


Traditional, Zwarte Piet sunt negri pe fata din cauza ca il ajuta pe mos cu livrarea cadourilor (pe hornuri) si in acest proces, se murdaresc de taciune. Multi oameni sunt de parere ca Zwarte Piet reprezinta imaginea sclavismului, a negrilor muncind pentru albi etc. Sunt multe petitii si multe discutii mai ales in aceasta perioada a anului, insa pentru moment Zwarte Piet raman negri pe fata.

Si cam asta e povestea. Interesant, nu?

Revin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu