ofof costa, maica

Daca tot suntem la capitolul case/costuri, tocmai ma uitam ieri cu mimozu la costurile noastre lunare de care eu nu aveam habar in detaliu, pentru ca el este contabilul familiei si el se ocupa cu astfel de activitati.
In caz ca sunteti curiosi, o sa incerc sa detaliez, ca sa va faceti o idee (avand in vedere ca locuiesc intr-un orasel mic din sudul Olandei unde costurile sunt mai mici decat daca as locui in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht etc).

Chiria - locuim in centrul orasului si am avut super bafta, pt ca proprietarii sunt conostinte de-ale lui taica-su. Noi platim 670eur lunar (100mp) insa alti prieteni de-ai lui care locuiesc tot in centru, platesc pe un apartament de 40- 50mp in jur de 650-700. Asta doar chiria. O alta problema costisitoare (mai ales daca ai masina si locuiesti in centru) este parcarea. Noi avem parcarea gratuita pt ca avem curte interioara, insa cei care nu au norocul nostru, platesc in jur de 80 -90e pe luna. Daca faci o vizita in centru si vrei sa parchezi, vei plati intre 1.80 si 3.40 pe ora.

Intretinerea - bine, aici nu se numeste intretinere dar per total apa, gaze, eletricitate, taxe de gunoi, de canalizare si mai stiu eu ce ne duc cam la 180e.  Vom afla la inceputul acestui an daca am estimat bine, pentru ca anual, trebuie sa estimezi cam cat crezi ca o sa consumi (apa, electricitate, gaz). Si platesti lunar acea suma fixa pe care ti-o stabilesti dupa care in ianuarie anul urmator afli daca ai de platit in plus sau nu (iti trimit diferenta inapoi daca ai estimat prea mult). Companiile de electricitate /gaz sunt privatizate asa ca din cauza (sau datorita) concurentei, sunt nevoite sa puna la bataie cele mai bune oferte. Iti poti schimba providerul anual, in functie de tipul de contract pentru care optezi.

Telefonia mobila + internet, TV- in cazul in care nu ai nevoie de un telefon, poti gasi oferte pt Sim Only destul de avantajoase, insa nu te astepta la preturile din Romania. Pentru un SimOnly la Vf de exemplu platesti cam 22eur pentru 500mb, 200min si SMS nelimitat (asta pe 2 ani, pe un an e mai scump). Daca vrei si smartphone, un abonament decent costa cam 45eur lunar. Internetul + TV mai costa cam 45eur, daca optezi pt un abonament mediu.

Asigurarile - eu am bafta ca lucrez in Germania si mi-o plateste angajatorul. In Olanda trebuie sa te ocupi singurel de acest aspect. Companiile de asigurari sunt multe dar nu gasesti o asigurare basic mai ieftina de 95eur lunar (cu eigen risico de 350eur - adica daca te duci la spital si ai nevoie de interventii in valoare de 1000 eur sa zicem, primii 350 ii platesti tu, iar restul este acoperit de asigurare).  Daca vrei sa ai inclusa si vizita la stomatolog de exemplu, platesti in total cam 115eur lunar.

Mancarea - depinde ce si unde mananci. O masa la un restaurant modest costa cam 50 eur pt 2 persoane (un fel principal + o bautura). In supermarketuri preturile sunt decente, cred ca pentru o saptamana, 2 persoane se pot incadra si in 100eur daca nu vor fitze.

Benzina - la ora actuala benzina costa 1,77/ litru. That pretty much says it all.

Nu mai fac niciun calcul, ca ma doare capul, dar e de mentionat faptul ca NU am inclus transportul pentru ca noi folosim masina sau bicicletele. Habar nu am cat costa un bilet de autobuz, dar aud pe toata lumea ca se plange de preturi. De asemenea, NU am inclus haine, cosmetice, detergenti, chestii pentru casa, etc.

Revin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu